Banner

Alain Crepin

Alain Crepin werd geboren te Mettet ( België ) op 28 februari 1954 en ontwikkelde zich als musicus op velerlei gebied. Te Dinant volgde hij lessen saxofoon, cello en piano. Nadien vervolmaakte hij zich aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel in de klas van François Danneels. Hij behaalde er het hoger diploma saxofoon en kamermuziek en tevens de eerste prijzen harmonie en contrapunt. Orkestratie en orkestdirectie studeerde hij bij de Ere-Kapelmeesters Roland Cardon en Yvon Ducène; fuga bij meester Jaques Leduc.

Sinds 1981 is hij leraar saxofoon aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.

Hij is lid van het "Quatuor de Saxophones de Dinant" sinds de oprichting in 1973.

Na op schitterende wijze geslaagd te zijn in de proeven voor Officier-Kapelmeester in 1983, werd hem de leiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht toevertrouwd. Op 1 december 2004 werd hij benoemd tot Majoor kapelmeester.

In 1986 werd hij verkozen tot Vice-President van de Internationale Vereniging ter bevordering van de saxofoon. Hij was leraar aan de Europese Universiteit van de saxofoon te Gap (Frankrijk) en te Alicante (Spanje) en gaf "Masterclasses" te Utrecht (Nederland), Lissabon (Portugal), Madrid (Espagne), Caracas (Vénézuela) enz…

Als solist en als gastdirigent of in zijn functie als dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht nam hij 45-tal CD.'s op en concerteerde wereldwijd.

Als componist heeft hij verscheidene werken voor harmonie, fanfare of brassband, alsook voor solisten en piano staan op zijn actief. Het merendeel van deze werken werden al op CD. gezet en werden vertolkt door de meest gerenommeerde orkesten.

Al zijn werken worden uitgegeven in België: bij Andel, Hebra-Music, Scherzando , Martinus of in het buitenland: H. Lemoine (Parijs), R. Martin (Macon-Frankrijk), De Haske en Tierolff (Nederland).

Regelmatig wordt hij uitgenodigd om te zetelen in jury's; "Conservatoire National Superieur de musique" Parijs, Nice, Utrecht, Luxemburg, Munchen, Valencia, Taiwan, Madrid, Trento….

In november 1990 was hij de organisator van de Europese dagen van de saxofoon te Dinant.

In november 1993 werd hem de "Fugatrofee" toegekend door de "Unie van Belgische Toondichters" als blijk van waardering voor zijn inzet ten bate van de hedendaagse Belgische muziek.

Hij was secretaris van de jury van de "Concours International du Saxophone" die georganiseerd werd te Dinant in 1994 en 1998 en in november 2002 dirigeerde hij 1312 saxofonisten te Dinant, waarmee het wereldrecord van grootste saxofoonorkest werd gebroken.

In oktober 2001, viel hem de grote eer te beurt, in opdracht van de Minister van Landsverdediging, een werk te componeren ter gelegenheid van de geboorte van Elisabeth, Prinses van België: "Muziek voor een Prinselijke geboorte"

In 2003 heeft hij met zijn orkest de grootste solisten begeleid op het Wereldcongres van de saxofoon in Minnepolis (Minnesota).

Sinds 2003 is hij ook lid van het Internationaal Comité van het Wereldcongres van de saxofoon.

Sinds 2005 is hij voorzitter van de nationale en internationale wedstrijd Adolphe Sax te Dinant.

Na de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht te hebben gedirigeerd gedurende 21 jaar, is Majoor Crepin benoemd tot artistiek directeur van de muziekkapellen van Defensie sinds 1 september 2005.

In juli 2006, was hij gastdirigent op het Wereldcongres van de saxofoon in Llubjiana (Slovenië)


Home Contact FR NL EN