Banner

Atmosphères (mp3)


Een werk in drie aaneengeschakelde delen die elk verschillende stemmingen oproepen: Tension (spanning), Sérénité (sereniteit), Ivresse (dronkenschap).
Vanaf de eerste maten wordt de luisteraar overvallen: opeenvolging van ritmische effecten van de percussie en de andere kleine secties waarin het orkest uiteenvalt, heel verscheiden orkestkleuren. Dit alles creëert een spanning die al snel wordt getemperd door een van rust doordrongen beweging.
De sereniteit installeert zich als een ritmische ostinato van zich verplaatsende akkoorden in de kopers, waarboven nostalgisch de hobo zweeft. In een expressieve toonaard, mi mol klein, brengt de althobo dan een kalm gul thema. Het orkest probeert enkele keren het woord te nemen, maar zijn discours wordt door cadenzen onderbroken, tot een tutti ons naar de volgende beweging leidt.
Het derde deel, dat de titel "dronkenschap" draagt, lijkt wel een wedren en bevat herinneringen aan het eerste deel. Een spannend chromatisch spel volgt. Uiteindelijk verschijnt een meer klassiek thema in Fa groot, nog verschillende malen gehinderd door de chromatiek.
In de coda herinnert de componist aan de verschillende stemmingen met behulp van de gebruikte ritmische cellen.

TIJD

UITGEVER

 GRAAD

9'51"

MARTIN

 4

Home Contact FR NL EN