Banner

Equinoxe (mp3)


Uit het latijn "nox" (nacht) en "aequus" (gelijk), wordt met équinoxe het moment bedoeld waarop dag en nacht even lang zijn. Elk jaar, op onveranderlijke datum, 21 maart en 23 september rivaliseren dag en nacht in tijdsduur. Om deze wisseling te vieren komt de maan op het rendez-vous en stuurt ze de gewoonten in de war: ze stuwt de zee meer dan gebruikelijk waardoor de kustlijn er spectaculair uitziet, de stormen zijn gewelddadig en de natuur onsluiert zich meer tijdens deze dagen.

De wisseling is eveneens een speciale periode voor artiesten: hun gevoeligheid bereikt een hoogtepunt, hun creatiedrang ontwaakt en de onrust die hen besluipt leidt onvermijdelijk tot nieuwe creaties.

Ongetwijfeld heeft de componist al deze elementen willen uitdrukken in zijn werk dat gecreëerd werd op 14 december 1997 te Montceau-les-Mines door de "Amis Réunis" onder leiding van de componist zelf, ter gelegenheid van een concert dat volledig gewijd was aan zijn composities.

Equinoxe werd opgedragen aan Jean-François Duband, vriend van de componist, aan Daniël Ribolet, dirigent van de "Amis Réunis" van Montceau-les-Mines, evenals aan alle muzikanten van deze vereniging.

TIJD

UITGEVER

 GRAAD

5'39"

MARTIN

 2

Home Contact FR NL EN